جدول و خصوصیات گروه خونی های مختلف برای ازدواج
گروه خونی
گروه خونی ,گروه خونی O مثبت,گروه خونی O منفی,گروه خونی Ab,گروه خونی B+,گروه خونی A منفی,گروه خونی O,گروه خونی برای ازدواج,گروه خونی ب مثبت,گروه خونی B منفی
توضیحاتی در مورد گروه خونی
به طور کلی شاید برایتان جالب باشد که گروه های خونی چه تفاوتی با هم دارندگروههای خونی روشی برای تقسیمبندی خونها بر پایه وجود یا نبود آنتیژنهای موروثی خاصی روی سطح گلبولهای قرمز خون است. بر اساس مهمترین این تقسیمبندی خون انسانها به چهار دسته AB ,B ،A و O و بر اساس تقسیمبندی دیگر به گروههای مثبت و منفی تقسیم میشود. در این مطلب از سایت جسارت در مورد گروه خونی صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
آمار گروه خونی در ایران
توجه داشته باشید که طی گزارش سازمان انتقال خون ایران در مهر ۱۳۹۲، کمتر از ۱۰ درصد مردم گروه خونی منفی دارند و ABمنفی نایابترین گروه خونی در کشور است. از مجموع خونهای اهدایی در ششماهه اول سال ۱۳۹۲ (حدود یک میلیون و ۹۵ هزار واحد خون)، گروه خونی ABمنفی کمتر از ۱ درصد بودهاست. این سازمان، گروههای خونی Aمثبت را ۲۷ درصد، Aمنفی ۳ درصد، Bمثبت ۲۲ درصد، Bمنفی ۲٫۵ درصد، ABمثبت ۷ درصد، Oمثبت ۳۳٫۵ درصد و Oمنفی ۴ درصد از مجموع خونهای اهدایی طی این مدت عنوان کرد. در ایران نیاز به همه گروههای خونی منفی به ویژه ABمنفی به خاطر نایاب بودنش بیشتر است
چهار گروه خونی
هر انسانی بهطور طبیعی یکی از این چهار گروههای خونی را دارد. مثلاً فردی با گروه خونی A آنتیژن A را بر روی گلبولهای قرمز خونش بروز میدهد و علیه سایر پادتنهای گروههای خونی (B) در بدنش پادتن(آنتیبادی) ساخته میشود. فردی با گروه خونی B آنتیژن B را دارد. فردی با گروه خونی AB هر دو آنتیژن A و B را دارد و فردی با گروه خونی O هیچکدام از دو آنتیژن را ندارد و علیه هر دوی آنها در بدنش پادتن ساخته میشود. بیشترین افراد در جهان دارای گروه خونی O میباشند.
تالاسمی در گروه بیماریهای خونی
شاید جالب باشد که بیماری تالاسمی در گروه بیماریهای خونی و ژنتیکی طبقهبندی میشود. افراد مبتلا به این بیماری، با کمبود هموگلوبین مواجه نیستند؛ بلکه حجم هموگلوبینهای معیوب در خون آنها به اندازهای است که کار اکسیژنرسانی به بافتهای بدن این افراد با اختلال مواجه میشود. بهطور کلی، تالاسمی هم نوعی کمخونی به حساب میآید که در صورت شدید بودن، نیاز به تزریق خون برای بیمار ایجاد میشود. معمولاً این بیماری با تغییراتی در ساختار فیزیکی و استخوانی فرد بیمار (کودکان) همراه است و گاهی تغییرات کاملاً مشهودی در جمجمه فک و صورت کودکان بیمار ایجاد میکند. در مواردی و با افزایش سن، شاهد بزرگ شدن کبد و طحال بیمار خواهیم بود که این بزرگ شدن طحال، گاهی تا تخریب هرچه بیشتر گلبولهای قرمز پیش میرود. معمولاً بیماران مبتلا به تالاسمی با نازک شدن استخوانها و افزایش شانس شکستگی آنها روبرو هستند. از آنجایی که ژنها، نقشی اساسی در ابتلا به بیماری تالاسمی ایفا میکنند، بنابراین مشاورههای پیش از ازدواج میتوانند تا حد قابل قبولی شانس ابتلا به این بیماری در کودکان را از بین ببرند.
انواع گروه خونی
در سال ۱۹۰۱ میلادی کارل لندشتاینر، ایمونولوژیست اتریشی برای نخستین بار، وجود آنتیژنهای گروه خونی بر روی گلبولهای قرمز و نیز آنتیبادیهایی علیه همان آنتیژنها را در سرم انسان ثابت نمود. او دریافت که نوعی ترکیب شیمیایی در خون افراد مختلف متفاوت است. لندشتاینر، ابتدا گلبولهای قرمز را از سرم جدا کرد و سپس به مطالعه نتایج حاصل از مخلوط کردن سرم و گلبولهای قرمز افراد مختلف پرداخت. وی دریافت که سرم بعضی از افراد قادر به آگلوتینه کردن گلبولهای قرمز برخی دیگر از افراد میباشد، اما بر روی گلبولهای قرمز همه افراد مؤثر نیست. در تجزیه و تحلیل نتایج، او فهمید که میتوان افراد را از نظر گروههای خونی به گروههایی تقسیم نمود: گروه خونی A: آنتیژن نوع A را سطح گلبول قرمز خود دارند و در پلاسمای خونشان نیز آنتی کور B (ضد آنتیژن B) را دارا هستند. گروه خونی B: آنتیژن نوع B را در سطح گلبو لهای قرمز خود را دارند و در پلاسمای خونشان نیز آنتی کور A (ضد آنتیژن A) را دارند. گروه خونی AB: آنتیژن نوع A و B را در سطح گلبولهای قرمز خود را دارند و در پلاسمای خونشان نیز هیچیک از آنتی کورها را ندارند. گروه خونی O: هیچیک از آنتیژنها را در سطح گلبولهای قرمز خود ندارند ولی هر دو آنتی کور را دارا هستند.
- ۹۷/۱۰/۰۱